nedeľa 30. apríla 2017

Pouding alsacien (alsaský puding) podľa Julie Child

Moje dieťa obľubuje jablkové koláče a piecť stále dookola jablkové pyté je už tak trošku ošúchané. No a tak minule, keď som listovala v kuchárskej knižke, udrel mi do očí celkom zaujímavý recept - alsaský puding. Jablkový koláč len trošku ináč ... hmmm vravím si... nech dieťa nezomrie od nudy...vnesiem mu do života trošku exotiky...upečiem mu pouding alsacien :)
  • 1 kg jabĺk
  • 4-5 polievkových lyžíc masla
  • 3/4 pohára slivkového džemu
  • 2 polievkové lyžice rumu
Cesto:
  • 4 polievkové lyžice masla
  • 1/2 pohára kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 polievková lyžica polohrubej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1 pohár strúhanky 
1. Jablká ošúpeme a nakrájame na asi 3cm hrubé plátky.




2. Jablká podusíme na masle, tak aby trošku zmäkli, ale aby držali tvar. Jablká preložíme do nádoby.



3. Na panvici rozohrejeme slivkový džem s rumom a pridáme k nemu podusené jablká. Takto pripravené jablká dáme do zapekacej misky, ktorú sme si jemne vymastili maslom.




4. Cesto si pripravíme tak, že vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme 3 žĺtky.


5. Zamiešame múku, škoricu a pohár strúhanky.



6. Na záver jemne vmiešame bielkový sneh, ktorý si pripravíme z troch bielok. Tie vyšľaháme do tuha so štipkou soli a lyžicou kryštálového cukru.


7. Cesto navrstvíme do zapekacej misky na podusené jablká a pečieme pri teplote 160 stupňov 25 minút. Po tejto dobe koláč vyberieme z rúry a husto posypeme práškovým cukrom. Znova vložíme do rúry a pečieme ešte 25 minút.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára